Skip to main content

Psycholoog

Voor psychische hulp en ondersteuning kun je terecht bij een POH-GGZ (in de huisartsenpraktijk) of een psycholoog. Hiervoor heb je een doorverwijzing nodig van je huisarts. Eerst zal er gekeken worden welke hulp er het beste bij jouw probleem past en welke hulpverlener daarbij nodig is. Binnen de huisartsenpraktijk kom je dan in gesprek met de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ).

Deze praktijkondersteuner is gespecialiseerd in het ondersteunen bij stress-, depressieangst– of spanningsklachten en ook bijvoorbeeld bij overmatig gebruik van alcohol of drugs.

Een POH GGZ werkt samen met diverse geestelijke gezondheidszorg professionals in de omgeving en kan je eventueel gericht doorverwijzen. Voor de hulp van de POH-GGZ betaal je geen eigen bijdrage, deze hulp wordt volledig vergoed vanuit de basiszorg. Wel moet je rekening houden met het (verplicht) eigen risico. Je kunt contact opnemen met jouw zorgverzekering om dit voor te leggen en hier meer duidelijkheid in te krijgen.

In alle wijken kan je terecht bij een psycholoog of een POH GGZ bij jou in de buurt.

Je kunt, zonder verwijzing van je huisarts, ook de studentenpsycholoog raadplegen bij de universiteit en Hogeschool. Aan de HU maak je een afspraak via je studentendecaan. Klik hier voor meer informatie en de contactgegevens. Voor de Universiteit Utrecht klik je hier voor meer informatie over de studentenpsycholoog. Bij de UU geldt dat je eenmalig € 25,00 moet betalen voor de intake. Je kunt bij de UU ook hulp vragen van een coach, dat kan ook online of via chat. Klik hier voor meer informatie.

Wachtverzachter

  • De WachtVerzachter is een oplossing voor mensen die in afwachting zijn van psychische hulp. Deze hulp laat door de lange wachtlijsten vaak te lang op zich wachten, waardoor de kans groot is dat een situatie alleen maar verslechtert. De WachtVerzachter zorgt ervoor dat je tijdens het wachten al kunt werken aan je herstel.