Skip to main content

Geweld

Ben je nu in gevaar? Bel dan altijd 112!


Discriminatie

Artikel 1 – Heb je te maken gehad met discriminatie, in welke vorm dan ook, dan kun je op het platform Artikel 1 hiervan melding maken. Je vindt er ook veel informatie over discriminatiebestrijding in Midden Nederland.

Huiselijk geweld

  • Veilig Thuis Utrecht – Heb jij te maken met huiselijk geweld? Of vermoedens van huiselijk geweld in jouw omgeving? Bel Veilig Thuis Utrecht via telefoonnummer 0800 – 2000 (dag en nacht bereikbaar).
  • Het Buurtteam in je wijk kan je verder helpen.
  • Moviera – Is de situatie dringend, en moet je het huis uit, neem dan contact op met Moviera. Moviera is 7 dagen per week en 24 uur per dag telefonisch bereikbaar op 030 – 259 98 14.
  • Voor opvang na huiselijk geweld, betaal je een eigen bijdrage.

Seksueel geweld

  • Centrum Seksueel Geweld. – Heb je ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld aanranding of verkrachting, dan kun je voor lichamelijke zorg terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Zij denken met je mee over medische zorg, traumabehandeling en eventueel doorverwijzing naar een advocaat of politie.
  • Huisarts – Voor lichamelijke zorg kun je natuurlijk ook bij je huisarts terecht. Je huisarts kan ook met je bespreken of het goed is de hulp in te schakelen van een psycholoog.

Gedwongen prostitutie

Meld Misdaad Anoniem Wat als je in de gedwongen prostitutie terechtkomt, bijvoorbeeld via een loverboy. Of als je het vermoeden hebt dat iemand gedwongen wordt zich te prostitueren. Dan kun je dit melden via Meld Misdaad Anoniem. Je gegevens worden niet geregistreerd, ook je IPadres of telefoonnummer blijven geheim.

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland is er voor iedereen die iets heftigs is overkomen. Via telefoonnummer: 0900 0101 of via chat/mail zijn zij te bereiken. 

Voorkomen

Hoe kan ik helpen seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen of stoppen?

Ongewenst seksueel gedrag is niet oké. Als je denkt dat iemand wordt lastiggevallen, vraag dan ‘Ben je oké?’.

Er zijn ook andere acties die je kunt ondernemen als je het idee hebt dat iemand wordt lastiggevallen, bijvoorbeeld via de 5D-methode:

  • Distract: afleiden is een subtiele manier om de aandacht af te leiden. Vraag hoe laat het is, doe alsof je het mogelijke slachtoffer kent of laat iets vallen. Hiermee doorbreek je de situatie en kun je het ongewenste gedrag stoppen of voorkomen.
  • Delegate: delegeren is het betrekken van een derde partij die kan helpen de situatie te veranderen. Denk daarbij aan een conducteur, een uitsmijter of een andere omstander.
  • Document: wanneer je met meerdere mensen bent, is het goed om de situatie te documenteren. Bijvoorbeeld door een video opname of het maken van notities. Deel dit nooit met derden of online zonder toestemming van het slachtoffer.
  • Delay: Blijf hangen als ingrijpen niet lukt omdat het allemaal te snel gaat of de situatie te verwarrend is. Stel het slachtoffer gerust en bevestig dat het gedrag van de ander niet oké was.
  • Direct: richt je aandacht tot de dader en spreek deze aan op hun gedrag. Vertel dat wat zij doen niet oké is, zonder in discussie te gaan. Zorg ervoor dat jijzelf en het slachtoffer veilig zijn en zorg dat de situatie niet escaleert.