Skip to main content

Pijn

Pijn heeft een functie. Het is een waarschuwingssignaal dat iets in het lichaam beschadigd is of wordt. Zoals bij een wond, ontsteking, ziekte of gebroken been. Pijn zorgt ervoor dat we iets doen om (meer) schade te voorkomen en het lichaam te laten genezen. We onderscheiden acute pijn (pijn die plotseling optreedt) en chronische of langdurige pijn.

Naast lichamelijk pijn is er ook geestelijke of emotionele pijn, vaak psychische klachten genoemd. Soms is duidelijk waar de pijn vandaan komt, bijvoorbeeld na een heftige ervaring (trauma). Maar het kan ook dat je niet goed weet wat er aan de hand is. Je weet dat er iets speelt, je hebt last, maar kunt het niet concreet benoemen. Vaak resulteren deze klachten in lichamelijke pijn, zoals hoofdpijn of buikpijn.

De huisarts kan je meestal verder helpen bij pijn. Zoek een huisarts bij jou in de buurt. 

ALK

Soms is er geen duidelijke oorzaak voor de pijn. We weten dan niet waar de pijn vandaan komt, maar de pijn is er duidelijk wel. We noemen dat onvoldoende verklaarde pijn of  ‘aanhoudende lichamelijke klachten’ (ALK). Soms wordt ook nog de term SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde klachten) gebruikt.