Skip to main content

Zingeving en ontspanning

Zingeving is de betekenis die het leven voor jou heeft. Je kent het misschien wel, je vraagt je af: Waarom doe ik het eigenlijk? Wat heeft het voor zin? Wat is de zin van het leven? Waarom ben ik eigenlijk hier? Je bent dan op zoek naar zingeving. Het kan een sturende, achterliggende reden zijn waarom jij dingen doet. Zingeving draagt bij aan een gezond leven. Doe jij in jouw ogen zinvolle dingen? Dan doe je vaak met volle overgave en dat voelt fijn. Het geeft je dan een gevoel van vrijheid, erkenning en verbondenheid. Als de dingen die jij doet voor jou geen betekenis hebben en je dus geen gevoel van zingeving geven,  kan dat leiden tot psychische klachten. Denk een negatief zelfbeeld, bore-out, burn-out en depressie. Het is dus belangrijk dat je af en toe aan jezelf denkt en tijd neemt om stil te staan bij de dingen die jou gelukkig maken.

Initiatieven op gebied van zingeving voor studenten

Join Us: Jongvolwassenen en studenten die elkaar ontmoeten en sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. 
Frisse Gedachtes: Voor en door studenten, gericht op studenten welzijn. Inzet via een chatfunctie, wandelingen en evenementen. 
GeluksCafés elkaar ontmoeten, in gesprek en werken aan inzicht en handelingsperspectief voor meer veerkracht, geluk en gezondheid.
De StudieHUiskamer: een plek waar studenten met een studieachterstand in een groep gezamenlijk werken om hun studiepunten behalen. Er is sprake van structuur, peersupport en psych educatie.  
De Vagant: huiskamer voor universiteitsstudenten op Utrecht Science Park.
Parnassos CultUUr café: Een laagdrempelige ontmoetingsplek voor universiteitsstudenten. 
Training Levenskunst voor jongeren: Training in groepsverband over thema’s als stress, goed omgaan met jezelf, je gevoelens en behoeften. 
HU Gezond & Wel Centrum: Inloopspreekuren van het Buurtteam op di: 13.00 – 17.00 uur en do: 09.00 – 13.00 uur. 
StudieMaatje van Humanitas: 1 op 1 koppeling van studenten ter ondersteuning bij studeren. 
Wandelcoach Studentenvereniging Unitas: laagdrempelig wandelsessies. 

Zelfhulp apps

Er zijn talloze apps die beweren je te helpen om je gezondheid te verbeteren maar hoe weet je nou welke app betrouwbaar en effectief is? In de GGD Appstore vind je een overzicht van apps op het gebied van zingeving (en meer) die getoetst zijn door onafhankelijke gezondheidsprofessionals.