Skip to main content

Angsten

Angst is een normale en belangrijke reactie van je lichaam. Angst helpt je reageren bij dreigend gevaar. Angst kent verschillende gradaties, van ‘niet op je gemak voelen’ tot en met blinde paniek.

Soms is de angst te groot en leidt het ertoe dat iemand zich angstig voelt in alledaagse situaties.

Bij een angststoornis ervaar je angst die niet reëel is en je alleen maar in de weg zit. Je bent bijvoorbeeld steeds vaker of heftiger angstig, krijgt angstaanvallen of je gaat hele normale dingen in het leven vermijden om die angst maar niet te hoeven voelen. Je ervaart bijvoorbeeld angst als je op plekken bent met veel mensen, zoals een feestje of in het winkelcentrum. Of je ervaart veel angst bij het zien van een hond; alleen het blaffen van een hond kan je al ontregelen. Een kleine, onschuldige angst kan uitgroeien tot een angststoornis die je hele leven overneemt en bepaalt.

Iedereen kan een angststoornis ontwikkelen. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral in de leeftijdscategorie 25 tot 44 jaar. Eén op de vijf Nederlanders heeft een angststoornis.

Met angstklachten ga je naar een psycholoog, dat kun je rechtstreeks doen of via je huisarts. In een enkel geval zal je huisarts je doorverwijzen naar een psychiater.

Hoe kom je er aan?

Waarom de één wel een angststoornis ontwikkelt en de ander niet, heeft met 4 factoren te maken:

  • Omgevingsfactoren: de invloed van de (sociale) omgeving. Zo kan het voorkomen dat een kind bijvoorbeeld de angsten van een van de ouders kopieert.
  • Individu-specifieke ervaringen: wat je als individu hebt meegemaakt. Je hebt bijvoorbeeld vliegangst, omdat je een keer hevige turbulentie hebt meegemaakt.
  • Ingrijpende gebeurtenissen: dit kunnen positieve of negatieve gebeurtenissen zijn in het leven waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Voorbeelden van ingrijpende gebeurtenissen zijn geboorte, dood, scheiding, verhuizing, auto-ongeluk.
  • Psychische factoren: hierbij is het belangrijk om je eigen angst de baas te worden. Het is van belang deze angstige situaties juist niet te vermijden. Op deze manier wordt de angst namelijk alleen maar erger.

Behandeling

Angstklachten zijn gelukkig goed te behandelen. Kijk eens op deze website van Psyned naar de soorten behandelingen.

Ervaar je acute nood, dan kun je bellen met de Supportlijn voor jonge mensen / studenten van 18-25 jaar: 0800-0450

Of als je aan zelfdoding denkt, bel dan met: 113 of 0800-0113

Soms word je bang door ervaringen die verwarrend of vreemd zijn. Zoals een gevoel van dreiging. Het gevoel dat iets al een keer eerder gebeurd is. Een geluid of stem horen. Of een geestverschijning zien. Dit komt vaker voor dan je denkt! Wil je meer weten over dit soort bijzondere ervaringen? Doe de test, bekijk de informatie of neem contact op voor hulp en advies

Lees hier tips, informatie en advies om mentaal gezond te blijven.