Skip to main content

Apotheek

Aan de rechterzijde is te zien waarvoor je terecht kunt bij de apotheek. Dit kan de hele dag, zonder afspraak.

Voor een goede dossiervorming en medicatiebewaking is het verstandig om je geneesmiddelen steeds bij dezelfde apotheek te halen. Zoek je een apotheek in Utrecht? Via deze website kun je er een bij jou in de buurt vinden. Scroll naar rechtsonder en vul de gevraagde gegevens in.

Vergoeding

Geneesmiddelen die in het basispakket van de zorgverzekering zitten krijg je vergoed via je zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor de bijbehorende zorg van de apotheek. Houd wel rekening met het eigen risico. Sommige geneesmiddelen worden alleen vergoed als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De apotheek kan je over de medicijnvergoeding informeren.

Preferentiebeleid

Van een medicijn met een bepaalde werkzame stof zijn vaak meer merken beschikbaar. De zorgverzekeraar kan ervoor kiezen 1 merk als voorkeursmiddel aan te wijzen. Dit heet wel voorkeursbeleid of preferentiebeleid. Het doel van dit beleid is dat fabrikanten de prijzen van geneesmiddelen verlagen. Welk medicijn is aangewezen als voorkeursmiddel, kan per zorgverzekeraar verschillen en kan per jaar wisselen. Hierdoor kan het zijn dat je soms een ander merk medicijn meekrijgt dan je gewend bent.

Apothekerskosten

Bij geneesmiddelen op recept betaal je niet alleen voor het medicijn, maar ook voor de daarbij behorende zorg van de apotheek. Hiervoor heeft de apotheek onder andere gecontroleerd of het recept, de sterkte, de dosering en de duur van behandeling juist zijn. Het bedrag is ongeveer €6,80. Krijg je een medicijn voor de eerste keer dan betaal je iets meer, ongeveer €12,00. De apotheek verleent hiervoor extra zorg zoals het samenstellen van het medicatiedossier en mondelinge en schriftelijke uitleg over de werking en het gebruik van het medicijn.

Dienstapotheek

Buiten de openingstijden van je eigen apotheek, bijvoorbeeld in de avond, de nacht of het weekend, kan je terecht bij de dienstapotheek. Bij een bezoek aan de dienstapotheek is het raadzaam om je legitimatiebewijs, een overzicht van de medicijnen die je gebruikt, verzekeringsgegevens en je pinpas mee te nemen. Houd rekening met mogelijk lange wachttijden vanwege een beperkte bezetting en eventuele drukte. In Utrecht is de dienstapotheek gevestigd in het Spoedzorgcentrum bij het Diakonessenhuis, hier zit ook de huisartsenpost.

Waarvoor

  • Geneesmiddelen, zelfzorgmiddelen en gezondheidsproducten
  • Vragen over geneesmiddelengebruik en gezondheid
  • Advies over geneesmiddelen – goede en duidelijke informatie over het gebruik en controle of de medicatie veilig gebruikt kan worden met eventuele andere medicijnen.
  • Het Medicatieoverzicht – hierin staat wat je aan geneesmiddelen (hebt) gebruikt. Dit is handig als je op reis gaat of als je bij meer artsen onder behandeling bent. Om deze gegevens te delen, vraagt de apotheker je om toestemming.

  • Meer weten over klachten en medicijnen? Klik dan hier.