Skip to main content

Leefstijl

Leefstijl is een heel breed begrip. Het is de manier waarop je leeft, en dat heeft met heel veel aspecten te maken. Het gaat over gedrag waardoor we gezond of juist ongezond leven.  

Bekende leefstijlfactoren zijn:

Al deze punten kunnen zowel positief als negatief uitpakken. Ze hebben ook allemaal met elkaar te maken. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van alcohol of drugs effect hebben op je seksleven. 

Vapen (of e-sigaret) is verslavender dan roken en wordt door veel jongeren gebruikt. 

Vind je dat je een ongezonde leefstijl hebt en wil je daarmee stoppen, kijk dan eens bij Stoptober (stoppen met roken of vapen) of bij Jellinek (alcohol, drugs).

Maar leefstijl is niet alleen fysiek. Het heeft ook te maken met hoe je in je vel zit. Hoe je contact is met andere mensen. Heb jij steun en gezelligheid in je omgeving? Of ben je vaak alleen? En wat zorgt ervoor dat je ’s ochtends zin hebt om op te staan? Al deze dingen zijn onderdeel van je leefstijl. 

Leefstijltips

De organisatie Student en Leeftijl heeft een Utrechtse afdeling.

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn is een organisatie van en voor mensen die elkaar helpen om gezonder te worden met behulp van hun leefstijl. Ze organiseren supportgroepen, publiceren informatie, ondersteunen de wetenschap en maken zich sterk voor de belangen van de leefstijlgeneeskunde.

Op het gebied van positieve gezondheid zijn veel tips te vinden voor een gezonde leefstijl.

De Universiteit Utrecht heeft uitgebreide informatie en tips over Leefstijl.