Skip to main content

Dakloos

In praktisch alle studentensteden is het heel moeilijk voor studenten om aan woonruimte te komen. Noodgedwongen bivakkeren studenten soms in tentjes of in (dure) hotelkamers.

In Utrecht zijn verschillende loketten waar je als student naar toe kunt als je op zoek bent naar woonruimte. Vaak moet je lang ingeschreven staan of het geluk hebben dat je iemand kent die een kamer voor je weet.

Uitgebreide informatie over woonruimte zoeken vind je op de website van Vidius.

Het gebeurt soms dat je als student geen woonruimte meer hebt en op straat belandt. In dat geval kun je terecht bij het Leger des Heils of bij Stadsteam Back Up Utrecht. In sommige gevallen kun je ook terecht bij Emmaus in Haarzuilens. 

Stadsteam Back Up Utrecht helpt (bijna) daklozen met praktische zaken als nachtopvang, dagopvang, medische hulp, eten, een briefadres en geldzaken. Ze bieden ondersteuning die bij je past en je krijgt bij hen een vaste contactpersoon. Zij hebben een apart team voor jongeren/studenten.

Vrouwen

Volgens het CBS is ongeveer 11 procent van de daklozen vrouw. Dakloze vrouwen kampen vaak met andere problematiek dan mannen. Vrouwen in de opvang zijn meestal jong en hebben vaker dan mannen psychische problemen. Meer dan de helft van deze vrouwen is misbruikt of mishandeld door een (ex-)partner of een familielid. Vluchtelingenvrouwen met een beperkt sociaal netwerk zijn extra kwetsbaar wanneer zij na een scheiding alleen komen te staan. Een op de drie vrouwen noemt huiselijk geweld als oorzaak van hun dakloosheid.