Skip to main content

Verslaving

Voor velen is de studententijd een bijzondere tijd, waarin ook wordt geëxperimenteerd met alcohol en drugs. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn.

Voor sommige studenten is het alcohol- en drugsgebruik wel problematisch. Bijvoorbeeld als je deze middelen gebruikt om je zorgen te doen vergeten, want dan bestaat het risico op afhankelijkheid. Het kan zelfs dat onderliggende psychische klachten juist zullen verergeren.

Jaarlijks belanden veel studenten op de spoedeisende hulp door de gevolgen van overmatig drugs- of alcoholgebruik en de ongelukken die daarbij kunnen optreden. Per jaar overlijden er enkele studenten als gevolg van (overmatig) alcohol- of drugsgebruik. Bijvoorbeeld door een val na te veel drank op, door ernstige oververhitting bij gebruik van XTC of andere ‘uppers’ (o.a. amfetaminen) of acute hartproblemen door cocaïnegebruik. Dit zijn natuurlijk excessen, maar wel met een dramatische afloop. Het Trimbos instituut heeft veel onderzoek gedaan naar alcohol- en drugsgebruik onder studenten.

Alcohol – achtergronden

Er wordt in de studententijd veel gedronken (vooral veel bier) en zeker bij de studentenverenigingen bestaat hierin een jarenlange cultuur. De positieve effecten van alcohol zijn maar al te goed bekend; het kan sfeer verhogend zijn en er komt vaak veel gezelligheid bij kijken. Tegelijkertijd kan overmatig alcoholgebruik ook leiden tot ontremd seksueel gedrag, agressie en (verkeers)ongelukken.

Veel studenten drinken overmatig, maar ondervinden hier gelukkig weinig problemen van. Heb je echter wel het idee dat je te veel drinkt, of juist drinkt om beter met jouw psychische, sociale of studieproblemen om te gaan, maak dan een afspraak bij je huisarts, om samen naar het onderliggende probleem te kijken en je zo nodig gericht te verwijzen.

Drugs – achtergronden

Er worden veel verschillende soorten (party)drugs door studenten gebruikt. De meest gebruikte zijn cannabis en XTC, gevolgd door diverse amfetaminen, paddo’s, cocaïne, GHB en (zelden) heroïne. Voor meer informatie over drugs en het gebruik bij studenten, zie de website van het Trimbos en deze publicatie.

Mocht je jouw gebruik als een probleem ervaren of deze drugs nemen om onderliggende problemen te vergeten, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan onpartijdig met je meedenken, ondersteuning geven en je zo nodig gericht verwijzen.

Liever geen huisarts? Wil je je graag aanmelden maar vind je het moeilijk om naar je eigen huisarts te gaan voor een verwijzing? Of wil je eerst wat meer informatie of advies? Neem dan contact op met de Jellinek Advieslijn: T 088 – 505 1220. Je kunt je ook online aanmelden via dit intakeformulier. 

Gaming – achtergronden

Verslaafd aan gamen ben je niet zo maar. Veel tijd besteden aan gamen betekent niet direct dat je ook kan spreken van een verslavingsprobleem. De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat een kleine groep gamers het lastig vindt om het spelen van (online) videogames onder controle te houden. De grote hoeveelheden tijd die in het spelen van de games wordt gestoken kunnen leiden tot negatieve consequenties voor studieprestaties, werk en sociale contacten buiten de (online)videogamewereld.

Je kunt spreken van een gameverslaving als het afgelopen jaar minstens 5 van de onderstaande punten op jou van toepassing zijn:

  1. Een obsessie hebben met (online) games;
  2. Ontwenningsverschijnselen bij het niet spelen van games;
  3. Tolerantie opbouwen, oftewel je gaat steeds meer tijd investeren in de game;
  4. Je probeert te stoppen of te minderen met gamen, maar het lukt niet;
  5. Je interesseert je niet meer voor andere dingen in het leven;
  6. Je speelt toch te veel games, terwijl je goed weet hoeveel impact dit heeft op je leven;
  7. Je liegt over hoeveel je gamet;
  8. Gamen is een vorm van escapisme voor je angsten of schuldgevoel;
  9. Je zet relaties en kansen in je leven op het spel met je gamegedrag.

Test verslaving

Je kunt online testen of je te veel drank of drugs gebruikt of te veel gamet. Na het doen van de test krijg je onmiddellijk de uitslag. Je kunt naar keuze je uitslag laten mailen naar jouw e-mailadres.

De test is een indicatie en geen diagnose. Voor een diagnose kun je naar je huisarts gaan of een afspraak maken met Jellinek. De uitslag zegt ook niks over gezondheidsschade of eventuele andere gevolgen van het gebruik.

drugs