Skip to main content

Rouwverwerking

Voor studenten die te maken hebben met het overlijden van iemand van wie ze houden, is de impact enorm. Maar ook andere zaken die een groot gevoel van verlies met zich meebrengen, zoals het beëindigen van een relatie of het verlies van je gezondheid. Je wereld lijkt in te storten en je voelt je vaak niet meer verbonden met je studiegenoten. In het begin zijn mensen vaak wel zorgzaam en betrokken, maar na verloop van tijd neemt het gewone leven zijn plaats weer in. Behalve bij jou en dan kun je je ook heel eenzaam, boos en machteloos voelen in je verdriet. Dat is heel normaal. Voor rouwen bestaat geen handleiding, iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier.

Er bestaat gelukkig wel hulp om je te helpen met rouwen.

De Hogeschool Utrecht biedt via het Student Support Center gratis het programma ‘Veerkrachtig rouwen’ aan: “In de training staan we stil bij de impact die een ingrijpende ervaring heeft op ons leven. Ook bieden we je een houvast om de draad van leven en studeren weer op te pakken.”

De Universiteit Utrecht biedt via het programma Good Mourning eenzelfde soort gratis gespreksprogramma aan voor haar studenten. Je krijgt eerst een individueel intakegesprek.

Ook Humanitas biedt de mogelijkheid tot rouwverwerking, zowel in groepen als individueel. 

Lotgenoten

The New Connective is een platform van jonge mensen die workshops, trainingen en gespreksgroepen hebben, onder andere over rouwverwerking voor studenten.

In deze Podcast van Trajectum spreekt rouwdeskundige Tanja van Roosmalen met HU-student Jelle Meuwissen over verlies en rouw.

UU-Studente en journaliste Lisanne Sadelhoff schreef “Je bent jong en je rouwt wat”, over de dood van haar moeder. Het is geen handleiding hoe je moet rouwen, maar het boek kan je wel helpen als je in een rouwproces zit. Te koop of in de bibliotheek te vinden.