Skip to main content

Rouwverwerking

Het overlijden van een dierbare kan grote gevolgen hebben. Andere vormen van verlies, zoals het einde van een relatie of verlies van gezondheid, kunnen op vergelijkbare wijze gevolgen voor je hebben. Je wereld lijkt in te storten en je voelt je vaak niet verbonden met je leeftijdsgenoten. De mensen om je heen zijn in het begin meestal zorgzaam en ondersteunend, maar na een tijdje wordt het leven weer ‘normaal’. Iedereen behalve jij gaat verder en dat kan ervoor zorgen dat je je heel eenzaam, boos en hulpeloos voelt als je rouwt. Dat is heel normaal. Er bestaat geen handleiding voor rouw, iedereen ervaart het anders.

Gelukkig is er ondersteuning beschikbaar om je te helpen rouwen.

De Hogeschool Utrecht (HU) biedt een gratis programma aan genaamd ‘Veerkrachtig rouwen’. Verkrijgbaar via het Studenten Steunpunt. “In deze training staan ​​we stil bij de impact die grote levensgebeurtenissen op ons hebben. We helpen je ook om je leven en je studie weer op te pakken.”

Good Mourning is een soortgelijke gratis steungroep voor studenten van de Universiteit Utrecht (UU). Bij
aanmelding, word je uitgenodigd voor een individueel intakegesprek.

Ondersteuning van collega’s

New Connective is een platform van jongeren die workshops, trainingen en discussiegroepen organiseren. Ze hebben ook rouwondersteuningsgroepen voor studenten.

In deze podcast van Trajectum bespreekt HU-student Jelle Meuwissen verlies en rouw met rouwexpert Tanja van Roosmalen.

UU-studente en journaliste Lisanne Sadelhoff schreef ‘Je bent jong en je rouwt wat’, een boek over de dood van haar moeder. Het is geen handleiding over hoe je met verlies om moet gaan, maar het kan je wel helpen als je een rouwproces doormaakt.

HKU-student Marije van der Hoeven maakte een afstudeerfilm over haar eigen verlies genaamd ‘Rauw’.