Skip to main content

Seks

Veilig vrijen

Veilig vrijen is meer dan alleen het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Het is ook rekening houden met de wensen van de ander en elkaar de ruimte geven in het ontdekken van de eigen seksuele voorkeuren en behoeftes. 

Seksueel geweld

Heb je ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld aanranding of verkrachting, dan kun je voor lichamelijke zorg bij je huisarts terecht. Je huisarts kan ook met je bespreken of het goed is de hulp in te schakelen van een psycholoog. Je kunt ook terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. 

SOA’s

Als je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt, dan kan je hiermee naar de huisarts. Volgens de huidige richtlijnen kun je daar een advies op maat krijgen en kan je er (afhankelijk van de risico’s) op diverse SOA’s getest worden. Op Thuisarts.nl vind je meer betrouwbare informatie.

SOA zelftest

Wil je niet naar je huisarts gaan, dan kan een SOA zelftest een alternatief zijn. Doe dan de testwijzer. Op basis van de uitslag bestel je online de juiste soa-test. Het is exact dezelfde test die de huisarts gebruikt. Deze soa-zelftesten zijn dus even betrouwbaar. Komt er uit de test dat je chlamydia verder moet testen? Neem dan contact op met je huisarts.

Test en verder onderzoek bij de GGD

Bij GGD SENSE kun je terecht voor een test en verder onderzoek. Bijvoorbeeld als je een verhoogd risico hebben op een SOA. Zoals mannen die onbeschermde seks hebben met andere mannen, mensen die prostituees bezoeken of zelf werkzaam zijn in de prostitutie en mensen afkomstig uit gebieden waar HIV en hepatitis meer voorkomen. Je kunt je via de GGD vaak gratis laten testen. Kijk ook eens op deze website van de GGD. Tot 25 jaar is het onderzoek via de GGD gratis.

Morning-afterpil

Heb je onveilige seks gehad of ben je de pil vergeten en wil je weten of je de morning-afterpil moet gebruiken? De morning-afterpil is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Als het nodig is de morning-afterpil te gebruiken, krijg je informatie over het juiste gebruik, de werking en mogelijke bijwerkingen. Als het langer dan 72 uur (3 dagen) geleden is dat je onbeschermde seks had, dan kun je de morning-afterpil niet meer gebruiken. Overleg dan met de huisarts wat de beste keus is.

Seks