Geldzorgen

Uit onderzoek blijkt dat geldzorgen, schulden en armoede een negatieve invloed hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid. Studenten die moeilijk rondkomen, hebben soms klachten door hun financiële situatie. Zoals stress, lichamelijke spanning, hoofdpijn en slaapproblemen.

De stress die geldzorgen met zich meebrengt, uit zich in lichamelijke klachten. En met dat soort klachten ga je naar de huisarts. Die kan je helpen met het verlichten van de klachten, maar niet de oorzaak daarvan weghalen. Daarom is het goed om, als je je erg druk maakt over je financiële situatie, dit ook te zeggen tegen je huisarts. Die kan je dan gericht doorsturen naar het Buurtteam in je wijk. Daar zijn professionals die zijn gespecialiseerd in het helpen bij geldzorgen en schulden. Hun hulpverlening is gratis.

Onderzoek HU

Er komt steeds meer aandacht voor de relatie tussen geldzorgen en gezondheid. De Hogeschool Utrecht startte in 2021 een onderzoek waarin ze het tijdig (h)erkennen van geldzorgen bij studenten door onder meer de eerstelijns zorgverleners hopen te vergroten. Huisartsen bijvoorbeeld kunnen een belangrijke laagdrempelige rol vervullen in het vroegtijdig signaleren van geldzorgen.© Studentenzorgwijzer. Alle rechten voorbehouden.