Skip to main content

Geldzorgen

Geldzorgen hebben een negatieve invloed op zowel fysieke als mentale gezondheid. Studenten die moeilijk rondkomen, hebben daar soms klachten van zoals stress, lichamelijke spanning, hoofdpijn en slaapproblemen.

Met dat soort klachten ga je naar de huisarts. Die kan je helpen met het verlichten van de klachten, maar niet de oorzaak daarvan weghalen. Daarom is het goed om over je geldzorgen te praten. Soms is hulp dichterbij dan je denkt. Je huisarts kan je gericht doorsturen naar het Buurtteam in je wijk. Daar zijn professionals die zijn gespecialiseerd in het helpen bij geldzorgen en schulden. Hun hulpverlening is gratis. Je kunt ook zelf naar het Buurtteam gaan, een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk.

Er is ook een Buurtteam gevestigd bij het HU GEZOND&WEL centrum op het Science Park. 

Daarnaast bieden de gemeente, de Geldzaak (zie kolom hiernaast) en veel onderwijsinstellingen en studentenorganisaties in Utrecht ook gericht ondersteuning aan studenten met geldzorgen of vragen over geld.

De Geldzaak

De Geldzaak is een organisatie die gratis advies geeft over allerlei geldzaken. Je bent er welkom voor advies en tips. Ze registreren jouw gegevens niet, dus je blijft anoniem. 
Op hun website hebben ze een aparte pagina voor studenten, met informatie vanuit o.a. alle grote opleidingsinstituten van Utrecht met een overzicht van welke hulp er per onderwijsinstelling of studentenorganisatie geboden wordt. Je kan zelf kiezen hoe je het liefst geholpen wordt. Deze hulp is altijd gratis.