Skip to main content

Eetstoornissen

Klagen over je gewicht, letten op wat je eet, te veel eten… dat doen we bijna allemaal wel eens. Maar als wel of niet eten je hele leven bepaalt, spreek je van een eetstoornis. Een eetstoornis is een psychische ziekte in veel vormen. Je eet te weinig, of juist heel veel in één keer, of je gaat na het eten juist niets meer eten, braken of hard sporten. Het is lastig om een gesprek aan te gaan met iemand met een eetstoornis. Mensen met een eetstoornis zijn vaak goed in staat om hun problemen te verbergen, waardoor een juiste diagnose wordt gemist en hulp of een goede behandeling achterwege blijft.

Een eetstoornis gaat over gevoel

Wel of niet eten kan houvast geven als je je onveilig voelt. Als je bijvoorbeeld gestrest bent door school of je werk, als mensen hoge eisen aan je stellen of als er thuis iets aan de hand is. Je kunt je ook onveilig voelen tijdens een grote verandering. Denk aan een scheiding of een nieuwe opleiding. Die situaties heb je niet in de hand, maar wat en hoeveel je eet heb je wél in de hand. Een eetstoornis is ook een manier om met schaamte of verdriet om te gaan. Je schaamt je misschien voor je lichaam, rouwt om een verbroken relatie of bent ongelukkig in je werk. Als je veel of weinig eet, hoef je even niet die pijn, dat verdriet of die angst te voelen.

Hoe eerder je de juiste hulp vindt, hoe groter de kans dat je beter wordt. Als je jezelf herkent in wat hier staat, ga dan naar je huisarts en/of een psycholoog die gespecialiseerd is in eetstoornissen. 

Soorten eetstoornissen

In de officiële classificatie van eetstoornissen gaan we uit van vier soorten:

  • Anorexia nervosa (AN)
  • Boulimia nervosa (BN)
  • Eetbuistoornis (binge eating disorder: BED)
  • De vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (avoidant/restrictive food intake disorder: ARFID)

Dit zijn niet alle voedings- en eetstoornissen, lees hier meer over welke er nog meer zijn.

Er bestaat overlap tussen verschillende eetstoornissen, patiënten met anorexia nervosa of boulimia nervosa kunnen bijvoorbeeld allebei eetbuien hebben of patiënten met anorexia nervosa ontwikkelen boulimia nervosa of andersom.

Meer informatie over eetstoornissen vind je bij:

  • stichtingkiem.nl voor betrouwbare en goed toegankelijke informatie over eetstoornissen voor patiënten en professionals.
  • wijzijnmind.nl, voor betrouwbare informatie over psychische aandoeningen. 
  • weet.info, patiëntenvereniging voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving.
  • ixtanoa.nl, een organisatie voor en door ervaringsdeskundigen. Ixta Noa biedt ook online (zelf)hulp en zelfhulpgroepen.
  • proud2bme.nl, een website voor jonge meiden met problemen met eten en met hun zelfbeeld en hun ouders.
  • 99gram.nl, een website over eten, uiterlijk en gewicht voor (jonge) meiden met eetproblemen.
  • dietisten-eetstoornissen.nl, op deze website staan diëtisten voor mensen met een eetstoornis.
  • buropuur.nl, op deze website staat informatie speciaal voor leerkrachten, professionals, familie en vrienden.
  • nee-eten.nl, website van de vereniging voor ouders van kinderen met chronische voedselweigering en sondevoeding.

Behandeling

Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie van psychische hulp en lichamelijke zorg. De psychische hulp kan uit verschillende therapieën bestaan, zoals cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie of psychomotorische therapie.

De behandeling verschilt per eetstoornis. De zorg is integraal en gericht op het eetgedrag, gewicht, lichaamsbeleving en op algemene psychische problemen zoals onzekerheid, perfectionisme, trauma’s en op functioneren in het sociaal maatschappelijk domein.

Als je wilt weten of je een eetstoornis hebt, dan kun je via Stichting Kiem een test doen.