Skip to main content

Fysio- en oefentherapie

Soms is bewegen niet vanzelfsprekend. Je lichaam doet pijn of werkt niet (meer) zoals je gewend bent. De fysiotherapeut is gespecialiseerd in het menselijk houding- en bewegingsapparaat en kan je helpen.

Fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit oefentherapie, hands-on behandeling (bijvoorbeeld massage of kraken) en het gebruik van specifieke apparatuur. Daarnaast zet de fysiotherapeut zijn deskundigheid in om je te informeren en adviseren over het herstel of wat je preventief kan doen om het ontstaan of terugkeren van klachten tegen te gaan.

Er zijn diverse specialisaties binnen het vak. Deze staan uitgebreid beschreven op www.defysiotherapeut.com.

Directe toegang

Je kunt rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Je hebt geen verwijsbrief nodig van de huisarts. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Wanneer de fysiotherapeut twijfelt of je met jouw klacht bij hem/haar aan het goede adres bent, dan verwijst hij/zij je alsnog door naar de huisarts. De fysiotherapeut zal toestemming vragen om informatie te delen met je huisarts. Zo kan de huisarts op de hoogte worden gebracht van de bevindingen van de fysiotherapeut. De huisarts zal hier dan ook rekening mee houden bij behandeling van andere klachten.

Vind een fysiotherapeut bij jou in de buurt via defysiotherapeut, Keurmerk Fysiotherapie of zorgkaartnederland.

Vergoeding

Voor de meeste nieuwe ontstane klachten wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet dan een aanvullende verzekering zijn afgesloten, of je betaalt de consulten zelf. Voor sommige aandoeningen/behandeltrajecten wordt de fysiotherapeutische behandeling wel vergoed vanuit het basispakket. Voor deze indicaties is vrijwel altijd een verwijzing nodig van een (huis)arts. Op de website zorgvergoeding.com vind je betrouwbare informatie over de vergoeding van fysiotherapie vanuit het basispakket. Je kunt contact opnemen met je zorgverzekeraar om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen en welke aanvullende verzekeringspakketten zij aanbieden.

Waarvoor

  • (Sport)blessures
  • (Pijn)klachten aan spieren of gewrichten
  • Revalidatie na een operatie
  • Evenwichtsproblemen
  • (Chronische) aandoening waarbij je medische begeleiding nodig hebt bij beweegzorg

Ook bij minder voor de hand liggende klachten kan je terecht bij een fysiotherapeut. Zoals bij aanhoudende of terugkerende hoofdpijn, bekkenbodemklachten, klachten bij het kauwen, openen van de mond of meer algemene klachten bij bewegen in combinatie met stress of andere moeilijke persoonlijke omstandigheden.