Skip to main content

Seks

Veilig vrijen

Veilig vrijen is meer dan alleen het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Het is ook rekening houden met de wensen van de ander en elkaar de ruimte geven in het ontdekken van de eigen seksuele voorkeuren en behoeftes.

Voor algemene vragen over seks, seksualiteit en meer kun je terecht bij Sense. 

Kijk ook op de pagina Gender en Seksualiteit van deze website. 

SOA’s

Als je denkt dat je een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt, dan kan je hiermee naar de GGD (zie laatste alinea op deze pagina) of bij je huisarts. Volgens de huidige richtlijnen kun je daar een advies op maat krijgen en kan je er (afhankelijk van de risico’s) op diverse SOA’s getest worden. Op Thuisarts.nl vind je meer betrouwbare informatie. 

SOA zelftest

Wil je niet naar je huisarts of de GGD  gaan, dan kan een SOA-zelftest een alternatief zijn. Doe dan eerst de testwijzer. Op basis van de uitslag bestel je online de juiste SOA-test. Het is exact dezelfde test die de huisarts gebruikt. Deze SOA-zelftesten zijn dus even betrouwbaar. Komt er uit de test dat je chlamydia verder moet testen? Neem dan contact op met je huisarts.

Test en verder onderzoek bij de GGD

Bij de GGD kun je terecht voor een test en verder onderzoek. Bijvoorbeeld als je een verhoogd risico hebben op een SOA. Zoals mannen die onbeschermde seks hebben met andere mannen, mensen die sekswerkers bezoeken of zelf werkzaam zijn als sekswerker en mensen afkomstig uit gebieden waar HIV en hepatitis meer voorkomen. Je kunt je via de GGD vaak gratis laten testen. Kijk ook eens op deze website van de GGD. Tot 25 jaar is het onderzoek via de GGD gratis.

Ongewenste zwangerschap

Als je ongewenst zwanger bent, kun je contact opnemen met Fiom. Hulpverleners van Fiom luisteren naar je zonder oordeel en helpen je gratis.

Ben je opzoek naar informatie over abortus, dan kun je terecht bij een aantal organisaties:

Morning-afterpil

Heb je onveilige seks gehad of ben je de pil vergeten en wil je weten of je de morning-afterpil moet gebruiken? De morning-afterpil is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Als het nodig is de morning-afterpil te gebruiken, krijg je informatie over het juiste gebruik, de werking en mogelijke bijwerkingen. Als het langer dan 72 uur (3 dagen) geleden is dat je onbeschermde seks had, dan kun je de morning-afterpil niet meer gebruiken. Overleg dan met de huisarts wat de beste keus is.

Seks