Skip to main content

Pijn

Pijn heeft een functie. Het is een waarschuwingssignaal dat iets in het lichaam beschadigd is of wordt. Pijn zorgt ervoor dat we iets doen om (meer) schade te voorkomen en het lichaam te laten genezen. De huisarts kan je meestal verder helpen bij pijn. Zoek een huisarts bij jou in de buurt. 

Geestelijke of emotionele pijn

We onderscheiden acute pijn (pijn die plotseling optreedt) en chronische of langdurige pijn. Naast lichamelijk pijn is er ook geestelijke of emotionele pijn, vaak psychische klachten genoemd.

  • Soms is duidelijk waar de pijn vandaan komt, bijvoorbeeld na een heftige ervaring (trauma).
  • Het kan ook dat je niet goed weet wat er aan de hand is. Je weet dat er iets speelt, je hebt last, maar kunt het niet concreet benoemen. Vaak resulteren deze klachten in lichamelijke pijn, zoals hoofdpijn of buikpijn.

Aanhoudende klachten

Klachten die minstens drie maanden bestaan en waar je onder te lijden hebt of klachten die bestaan in de context van een ziekte noemen we ALK. 

Het Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten (NALK) is het netwerk waar kennis, scholing en onderzoek over de behandeling van mensen met aanhoudende lichamelijke klachten wordt gebundeld. Zo kunnen we samen de zorg voor patiënten met aanhoudende lichamelijke klachten verbeteren. 

Onvoldoende verklaarde klachten

Overzicht patiëntenorganisaties

De vereniging Pijnpatiënten naar één stem bestaat uit verschillende patiënten­organisaties voor patiënten die te maken hebben met chronische pijn. Klik hier om een lijst van de verschillende organisaties te zien.


Deze links zijn gecheckt in augustus 2024