Sport en bewegen zijn goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Als studentenstad heeft Utrecht veel te bieden op dit terrein.
Wereldwijd bewegen mensen steeds minder, jong en oud, over de gehele levensloop dus. Oorzaken hiervoor zijn onder andere de beschikbaarheid van de auto, waardoor mensen minder lopen en fietsen, en de sociale media waardoor men er minder ‘op uit’ hoeft te gaan.
Llichamelijke activiteit is belangrijk voor lichaam en geest. Door te bewegen verklein je de kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten of suikerziekte type 2. En dat zorgt er weer voor dat je minder kans hebt op het krijgen van dementie.
Gaan onze hersenen ook beter werken als we meer bewegen? Bij mensen – jong en oud – die lui zijn geworden, blijkt dat inderdaad het geval. Als zij weer gaan bewegen, dan verbeteren bepaalde functies van de hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie. Allemaal functies die we nodig hebben om zelfstandig te functioneren.
Een goede start is een dagelijkse wandeling van 30 minuten en als je veel zit, elk half uur even een paar minuten bewegen. Dat is het advies van hoogleraar neurowetenschappen en ‘beweeg goeroe’ Erik Scherder.