Skip to main content

Huisarts

De huisarts is het eerste aanspreekpunt in de zorg. Bij de huisarts kun je terecht met alle vragen op medisch en psychisch vlak. Denk aan veelvoorkomende zaken waar je als student mee te maken krijgen, zoals (studie)stress en burn out, sportblessures, vragen rondom seks etc. Voor sociale of financiële vragen kun je terecht bij het Buurtteam.

Utrecht is een echte studentenstad, in vrijwel alle huisartsenpraktijken staan studenten ingeschreven.

Inschrijven in je eigen wijk

Het is handig om je meteen bij een huisarts in te schrijven als je in Utrecht komt wonen. Doe je dat niet, dan moet je naar de huisarts in de woonplaats van je ouders. Dat kost vaak een hoop tijd en gedoe.

Schrijf je bij voorkeur in bij een huisarts in de wijk waar je woont. Dat heeft twee redenen. De huisarts weet vaak heel goed wat er in de buurt aan zorg- en hulpverlening georganiseerd kan worden. En voor een huisarts is het makkelijker als de patiënten in de buurt wonen, dat scheelt bijvoorbeeld tijd bij huisbezoek. Kijk hier voor een overzicht van de huisartsenpraktijken in de stad. 

Buiten praktijkuren kun je, alleen in spoedgevallen, naar de huisartsenpost.

De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een andere zorgverlener of naar het ziekenhuis.

Huisartsenpost

Met zorgvragen bel je op werkdagen overdag (08.00-17.00 uur) naar je eigen huisartsenpraktijk. In de avond- en nachturen, tijdens weekenden en op feestdagen bel je (alleen in spoedgevallen!) de huisartsenpost. Je krijgt hier een zorgverlener aan de lijn die je een aantal vragen stelt en beoordeelt of je met spoed moet worden geholpen. Er wordt bepaald hoe urgent je zorgvraag is, wat je zelf kunt doen (met telefonisch advies) of dat je toch beter naar de eigen huisarts kunt.

Goed om te weten

  • De huisartsenpost is echt alleen voor spoed.
  • Je moet altijd vooraf bellen om te overleggen of het zinvol is om naar de huisartsenpost te komen.
  • De huisartsenpost is niet gratis. Een bezoek aan de huisartsenpost kost heel wat meer dan een bezoek aan de huisarts.
  • Onnodig bezoek aan de huisartsenpost leidt tot wachttijden op de post zelf en kan op termijn voor hogere premies zorgen.

De huisartsenpost is gevestigd in het Spoedzorgcentrum van het Diakonessenhuis. Naar de huisartsenpost Utrecht.

Op het Science Park kun je ook terecht bij het HU Gezond en wel centrum. Hier kun je met vragen terecht en in sommige gevallen een gratis check laten doen. 

Ziekenhuis

De huisarts kan je ook doorverwijzen naar het ziekenhuis. Zie de pagina ‘ziekenhuis‘ voor meer informatie

Hoe dan?

Hoe leg je aan je huisarts uit wat er met je aan de hand is? Met name als het om klachten gaat waar je je voor schaamt of die ook voor jezelf niet zo duidelijk zijn. Bedenk dat de huisarts bijna alle klachten al kent en niet vreemd zal opkijken van jouw verhaal. Als je een afspraak maakt, krijg je vaak online of telefonisch van de assistente de vraag waarom je naar de huisarts wilt gaan. Dat is nodig om eventueel een goede doorverwijzing te kunnen maken.

Je kunt van tevoren je klachten nalopen via de site van ‘Moet ik naar de dokter’. Je krijgt dan al een beetje een beeld van hoe je zelf je klachten kunt omschrijven. En je krijgt ook een advies.

Verwijzen

Wil je als zorgprofessional weten hoe je een cliënt het beste kan doorverwijzen binnen het beroeps- en hoger onderwijs in Utrecht? Klik dan hier voor de verwijskaart.

Eerstelijnszorg


Veel gebruikte termen in de gezondheidszorg zijn eerstelijns- en tweedelijnszorg. Eerstelijnszorg is de zorg waarvan iedereen gebruik kan maken zonder verwijzing. Vooral de huisarts heeft een centrale rol als eerstelijnshulpverlener. De huisarts bepaalt welke zorg je nodig hebt en kan je zo nodig doorverwijzen naar een specialist (meestal is dit dan tweedelijnszorg). Zie de pagina zorgverlening voor meer informatie.

Verwijskaart

Weet dat er binnen jouw opleiding ook veel professionals zijn die je kunnen helpen. Op deze verwijskaart voor zorgverleners vind je de route binnen de universiteit, hogeschool of MBO-opleiding waar je studeert.